Valk 75 jaar

Grou -2014

Op het Friese Statenjacht met de  Commissaris van de Koning , John Jorritsma
Op het Friese Statenjacht met de Commissaris van de Koning , John Jorritsma

VALK 75 JAAR

 

BEKIJK HIER DE FOTO'S VAN EIZE HOEKSTRA

 

112 inschrijvingen, 286 Valkendiners en 350 opvarenden !

Het 75 jarig bestaan van de Valkenklasse is op een waardige manier gevierd en dat is een groot geschenk voor de Valkenklasse. Het werd een echt familieweekend waar jong en oud zichtbaar genoten.

Het is moeilijk om in het kort de sfeer, de gesprekken en het gevoel van dat weekend weer te geven als men er zelf niet bijgeweest is maar iedereen die er wel bij was zal dit nooit vergeten.

 

 

 

 

 

Al vrijdag waren ca. 25 Valken in Grou neergestreken, uit alle windstreken werden ze aangevoerd en werd de kade in Grou en rondom Hotel Oostergoo gevuld met Valken.

Die avond zat de stemming er in Grou al goed in en was het bij Oostergoo gezellig druk. Iedereen keek rijkhalzend uit naar het verloop van het weekend, vooral omdat de wind het misschien zou laten afweten. 

 Zaterdagochtend : windstil en dichte mist ! Windguru voorspelde BFT. 1 rond 12.00 uur en BFT.2/3 rond ca. 15.00 uur. Die voorspelling bleek aardig uit te komen.

 09.25 uur : Gert-Jan live in de uitzending van Radio Fryslan en vertelde over de radio over het weekendprogramma van het Lustrum. 

Om ca. 10.00 uur waren ondertussen alle deelnemers verzameld bij Jachtwerf Albert Wester,  aangemeld, voorzien van hun wimpel en programmaboekje. Er werd koffie gedronken en gezellig bijgepraat maar ook gespeculeerd of de wedstrijd wel door zou gaan.

Kort daarna kwam de mededeling van het GWS startschip dat de uitstelvlag werd gehesen. Wikken en wegen bij de organisatie : de Vlootschouw mocht niet in de verdrukking komen, dat was immers toch het hoogtepunt van het Lustrumweekend. 

Om 10.42 uur werd de knoop doorgehakt, een moeilijk besluit : de wedstrijd zou niet verzeild worden, hoe teleurstellend het ook was. Alle deelnemers konden rustig ademhalen en op hun gemak toeleven naar de Vlootschouw.

Kort daarna brak de zon langzaam door en stak er zo waar een klein lopend windje op. 

 

 Het Statenjacht "Friso" en het skutsje "Frysia" lagen rond 14.00 uur geheel gepavoiseerd aan de steiger van Hotel Oostergoo. 

Langzamerhand verzamelde zich een vloot van 112 Valken, allen met hun oranje jubileumwimpel aan de gaffel,  op het Pikmeer. De ere-gasten kwamen geleidelijk aan, de Commissaris van de Koning, zijn echtgenote en gevolg waren punctueel om 14.40 uur bij Hotel Oostergoo en werden ontvangen door Margot Knegtering-Breuning. Na een korte kennismaking en drankje ging men aan boord van het Statenjacht en de Frysia.

 

Op de sloep "Naerdenhaegh" zou de regie van de Vlootschouw plaatsvinden.

Om 14.40 uur beklom een cameraman van Omrop Fryslan de sloep en nam een interview met Gert-Jan af. Het werd 15.00 uur : de oude Sint Piter sloeg drie maal en het eerste eskader van groep A vertrok precies op tijd vanaf de ingang van de Rjochte Grou richting het Statenjacht.

Seinen kwamen vanaf de sloep d.m.v. hoornsignalen, seinvlaggen en "Whatsapp" hetgeen een zeer doeltreffend hulpmiddel bleek te zijn om de deelnemers op de hoogte te houden van het verloop van de startvolgorde. 

 Het liep allemaal voorspoedig, in ruim een uur vertrokken deze 4 groepen, verdeeld over 24 eskaders richting de Vlootschouw voor Hotel Oostergoo, het Statenjacht en de Frysia.

 

Er werd vanaf de Valken gegroet d.m.v. het strijken of oprollen van de genua, het vieren van de gaffel en natuurlijk vriendelijk zwaaien naar de Commissaris van de Koning en de aanwezige bestuursleden. 

De bemanning van het Statenjacht vuurde met enige regelmaat saluutschoten af. 

 

Margot Knegtering-Breuning stond samen met Hette van der Zwaag naast de heer Jorritsma. Zij wisten hem over iedere Valk wel iets te vertellen, de sfeer was daar opperbest.

 

Ook onze Valk-Veteranen op het skutsje de Frysia genoten met volle teugen. Het geheel werd muzikaal ondersteund door de Wettertoerkapel uit Drachten.

 

Rond  16.30 uur was iedereen weer aan de wal en was de borrel in volle gang. Op het Statenjacht werd nageborreld met de heer Jorritsma, zijn echtgenote en de overige gasten op het Statenjacht. De heer Jorritsma en zijn gevolg vertrokken iets na 17.00 uur.

 

Vervolgens vond er rond 18.00 uur een prijsuitreiking plaats op het bordes van Hotel Oostergoo. Aangezien de wedstrijd niet was doorgegegaan konden de hoofd- en -wisselprijzen niet worden uitgereikt maar wel de ludieke prijzen van de Valkenkring Grou en natuurlijk de Jacoba van Beieren prijs (voor Cees en Ad de Jong van valk 477) en de Max Breuning wisselbeker voor Hilbrandt en Albert van der Veen (Valk 102). Beide prijzen werden uitgereikt door onze eigen Jacoba van Beieren : Margot Knegtering-Breuning.

 

Het uitstekende Valkenbuffet kon op drie verschillende buffeten in het hotel opgediend worden en smaakte iedereen uitstekend. Hotel Oostergoo was bijzonder goed voorbereid op zoveel gasten, alles verliep gesmeerd.

 

Soulblender besloot de feestavond met, zoals beloofd, een uiterst swingend feest waarbij flink gedanst werd. Het dak ging eraf bij Oostergoo, de pannen liggen inmiddels weer recht op de latten.

 

Zondag een zonnige dag met een stevige en vlagerige bries.

Wat een fraai gezicht : 4 groepen van ca 100 Valken die om de 10 minuten startten op het Pikmeer.

Na een kruisrak rondde men het starteilend en ging het voor de wind richting de Tynje.

Via de Tynje naar de Wijde Ee, de Kromme Ee, de Veenhoop en een uitdaging van de route : de Hooidambrug.

Gelukkig ontvingen wij alle medewerking van de brugwachters zodat vrijwel iedereen direct kon doorvaren door deze brug die open bleef staan.

Na een lang en vlagerig kruisrak waarin er flink gewerkt moest worden werd Hotel Princenhof bereikt.

 

Grote bewondering voor mevr. D.van Busschbach-Bruijnzeel die meezeilde op de Valk 1 van haar neef Adriaan. Met 90 jaar was zij de oudste deelneemster.

 

Hotel Princenhof was volledig voorbereid op onze komst, de lunches kwamen vlot door. 

 

Tijdens de afscheidsspeech werd er aandacht besteed aan het goede doel dat wij verbonden hadden aan dit Lustrumweekend. Voorzitter Arjen de Boer van de Stichting Alles Is Mooglik vertelde de deelnemers iets over hun werk.

Voor aanvang van de feestavond kreeg AIM van de Valkenklasse € 500,-. Van Tom van Oostrum (Aquamore) van Valk 625 € 300,- en van de verkoper van kleding van de Valkenklasse , de firma Alba Specials een bedrag van € 100,-. Daarna ging de collectedoos rond en werd in 10 minuten een bedrag van € 422,98 opgehaald. Een 'Valktastisch' bedrag waarmee de commissie AIM het aangepast zeilen in Grou verder kan ontwikkelen.

Na het wegtrekken van een pittige bui vertrokken de Valken weer op eigen gelegenheid naar Grou.

 

Graag bedanken wij , naast onze sponsors en donateurs, iedereen die belangeloos heeft meegewerkt aan de totstandkoming en uitvoering van dit weekend :

 

De Commissaris van de Koning, de heer J. Jorritsma en zijn echtgenote

mevr. P. Pouwelsen, kabinetschef van de CdK.

de bemanning van het Friese Statenjacht "Friso".

 

Omrop Fryslan

 

Jachtwerf Albert Wester -Roelof en Greetje Wester

Jachtwerf De Blieken -Michiel Wester

Vos Catering (parkeren)

Bert de Jong Scheepsservice (parkeren)

Yachtcharter H. Hofstra (steiger)

Gemeente Leeuwarden (steiger Nieuwe Kade)

 

Vereniging Grouwster Watersport (G.W.S.) 

Jan Brouwer

Tjeerd de Groot

Nico Postma

Hendrik Jan de Wolf

Henk Betten

Yede van der Veen

Wietse van der Veen

Jappie de Beer

Jan Pieter Rottine

Reinder Beeksma

Karel Brock

Krijn Huisman

Jelle Hoekstra

Jouke Terra

Henk Volbeda

Jentsje Hofstra

Klaas Westerdyk

Lutsen de Jong

 

Koninklijke Watersport Vereniging Frisia 

Durk Talsma

Bonny Talema

Sander Kamp

Arjen en Erika de Boer

 

Zeilcentrum Grou

Jan Feike Hoekstra

 

Koninklijke Watersport Vereniging Sneek (K.W.S.)

Hein en Tineke Nijenhuis

Piet Simon

Eize Hoekstra

Maaike Kooistra

Piet Simon

Louise Simon

David en Nynke Dijkstra .

 

VAKO Lustrumcommissie

Madelien Regeer

Mark Nauta 

 

fotografie:

Eize Hoekstra

Nanne Brouwer

 

Jan Kooistra

Martijn Riewald

Sander Knegtering 

Jan Herman Buining

Eric Bos

 

en natuurlijk ook onze dank aan directie en medewerkers van Hotel Oostergoo:

Annemarie Rietkerk, Marcel Oost, Peter, Femmalyn, Nienke, Leonard, Rianne, Pim, Trevin, Bobby, Ingrid, Rutmer, Guido, Marjan, Bianca, Edit, Elly, Mirjam, Ingrid, Anke, Sandy en Silke.

 


video van de Vlootschouw


video van de Princenhoftocht

interview met jachtbouwer Roelof WesterKlik HIER voor de Jubileumbijlage van het Valkennieuws!

KLIK OP DE AFBEELDING OM "VALK 75 JAAR" TE DOWNLOADEN
KLIK OP DE AFBEELDING OM "VALK 75 JAAR" TE DOWNLOADEN

Stichting Valkenkring Grou

Kamer van Koophandel nr. 80497810

RSIN 861692925

e-mail : info@valkenkringgrou.nl

 

IBAN : NL56 INGB 0007 6715 18

t.n.v. Stichting Valkenkring Grou 

wij werken nauw samen met de Valkenklasse Organisatie
wij werken nauw samen met de Valkenklasse Organisatie