DE LAATSTE BERICHTEN

uit ons Valkennest.......

2024

princenhofweekend 2024 - ZATERDAG 14 september 2024!

Dit jaar een extra feestelijke editie van het Princenhofweekend ter gelegenheid van 85 Jaar Valk op 14 september 2024.

 

In tegenstelling tot eerder edities houden wij de Princenhoftocht (de toertocht van Grou naar Hotel Princenhof in Eernewoude en terug naar Grou)  op ZATERDAG 14 september (dus NIET OP ZONDAG!). 

 

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

 

Zaterdag 14 september 

- vanaf 08.00 uur ontvangst met koffie en cake in Grou (locatie volgt). 

- 10.30 uur : start op het Pikmeer van de Princenhoftocht (toertocht naar Hotel Princenhof in Eernewoude). 

- ca. 12.00 uur Lunch bij Hotel Princenhof in Eernewoude 

- ca. 14.00 uur terugzeilen naar Grou

- vanaf ca. 17.00 uur Borrel op het terras van Hotel Oostergoo (met ludieke activiteit op het water voor Hotel Oostergoo) 

- uitreiking van enige ludieke prijzen en wisselprijzen. 

- 18.30 uur Valkenbuffet Hotel Oostergoo

 

 Zoals ieder jaar werken wij samen met de Vereniging Grouwster Watersport en kunt u de volgende dag, op zondag 15 september meedoen aan hun wedstrijden. Inschrijving via de website van GWS : wedstrijden

 


PINKSTER-TWEEDAAGSE GROU

Op zaterdag 18 en zondag 19 mei organiseren de GWS en de KWV Frisia gezamenlijk de Pinkstertweedaagse  op het Pikmeer en de Wijde Ee. Deze wedstrijden zijn bij uitstek geschikt als voorbereiding op het nieuwe seizoen! Noteer daarom 18 en 19 mei nu al in uw agenda! Voor onervaren wedstrijdzeilers is deze Pinkstertweedaagse bij uitstek geschikt als kennismakingsevenement. Voor deze serie zijn geen certificaten en licenties nodig. Zodra het inschrijfformulier  beschikbaar is (website GWS) sturen wij u de link toe.

De ambiance van Pikmeer, Wijde Ee en sinds enkele jaren ook het Suderburds Wiid, is één van de aantrekkelijkste zeillocaties in Nederland. Samen met het Zeilcentrum aan het Pikmeer, waar deelnemers ook kunnen kranen, vormt deze locatie het middelpunt van de (wedstrijd)zeilerij in Friesland.

VAKO en Valkenkring Grou hebben ook enkele ervaren wedstrijdzeilers bereid gevonden als ‘host’ te fungeren. Zelfs voorafgaand aan de Pinkstertweedaagse kunt u met vragen terecht bij Valkenjager@gmail.com

Wanneer u eens een wedstrijdje wil proberen is dit het moment om in te schrijven!

klik hier om in te schrijven.: https://www.grouwsterwatersport.nl/activiteiten/44/aankondiging-en-inschrijving-pinkster-tweedaagse-2024/inschrijven

 

Met vriendelijke groet,

Femmi Wijbrandi

commissaris Toerzeilen 

Valkenklasse Organisatie 2023


Stichting Valkenkring Grou ontvangt van de VAKO "het legaat" van Dons van Busschbach-Bruijnzeel.

 

16 september 2023 stond in het teken van het overdragen van "het Legaat" van mevrouw Dons-van Busschbach-Bruijnzeel. De VAKO ontving na haar overlijden in 2017 van "tante Dons" een legaat van € 2.000 uit haar nalatenschap. De VAKO heeft dit legaat gekoesterd en op de rekening laten staan totdat er een passende bestemming voor gevonden zou zijn. Jan Ligthart, de vorig jaar plotseling overleden voorzitter van de VAKO, heeft zich er hard voor gemaakt dat dit bedrag door de VAKO zou worden geschonken aan de Stichting Valkenkring Grou als bijdrage voor het behoud voor Valk 4 en de maatschappelijke doelstellingen hieraan verbonden. Het  bestuur heeft  zijn wens uitgevoerd, Afgelopen 16 september, tijdens het Princenhofweekend was het dan zover en werd "het Legaat" door Tim Ronde, de  nieuwe voorzitter van de VAKO, in aanwezigheid van Murk van Busschbach (zoon van Dons van Busschbach-Bruijnzeel en kleinzoon van Cees Bruijnzeel) overhandigd aan aan de voorzitter van de Stichting Valkenkring Grou (Gert-Jan de Roo). Na de nodige speeches door Tim, Murk en Gert-Jan werd in de Valk 4 een ere-rondje gezeild voor de steigers van Oostergoo. Murk overhandigde Gert-Jan een origineel foto uit maart 1940 van Valk 4, zeilende voor hotel Oostergoo.

Daarna volgde, traditiegetrouw, het gezamenlijk Valkenbuffet. 


IN MEMORIAM - JAN DE WILDE

IN MEMORIAM - JAN DE WILDE - 25/12/1922 - 16/09/2023

 

Wij ontvingen het bericht dat Jan de Wilde, ere-lid van de Valkenklasse Organisatie en ere-lid van de Goudse Watersportvereniging Elfhoeven op ruim 100-jarige leeftijd zaterdag 16 sept 2023  is overleden.

Jan zeilde eerst op z’n 10e jaar in een kano, vanaf 1938 zeilde hij met zijn zus in de kleine BM, die in de oorlog in beslag is genomen. Daarna heeft hij weer een nieuwe BM gebouwd en bouwde hij in 1953 zijn eigen Valk nr.271 „Maaike”, omdat hij het zo’n prachtig schip vond. Jan werd twee maal Nederlands Kampioen, samen met zijn vrouw Maaike. Het eerste kampioenschap dat zij behaalden was op de Westeinder in 1960. In die tijd werden slechts 14 schepen geselecteerd voor het Kampioenschap en werden er 8 of 9 wedstrijden gevaren met een systeem met een voorronde. Grote concurrenten in de wedstrijden waren o.a. Egon Rolf von den Baumen, Ben Staartjes en de gebroeders Van Buren. Jan en Maaike werden in 1963 nog een keer kampioen in de Valk. Jan zeilde met de Valk tot 1996 en verkocht deze later aan zijn zeilvriend Nico Both. De Valk 271 zeilt nog steeds op de Reeuwijkse Plassen. Jan was meestal aanwezig op de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering en kwam vaak kijken bij Valk-evenementen. Hij bleef onverminderd betrokken bij de Valk. Ook bij de jubileumviering 75 jaar Valk in Grou en 80 jaar Valk in Grou was hij erbij en wij ontvingen van hem een prachtige donatie voor de restauratie van Valk 4. Gisteren, tijdens de prijsuitreiking in Grou heeft Tim Ronde Jan de Wilde herdacht en hebben wij met alle deelnemers een minuut stilte in acht genomen. R.I.P. Jan , goede vaart!

 


optuigdag 13 mei 2023  - Grou

PROGRAMMA

Het seizoen 2023 begon erg koud maar gelukkig komt er nu beter weer aan!

Om jullie alvast een beetje in de stemming te brengen alvast een berichtje van ons omtrent onze activiteiten in Grou dit jaar.

TOERTOCHT - 24 JUNI GROU

Margot is van plan die dag een toertocht te organiseren, op een iets andere manier dan de traditionele Princenhoftocht en met een andere bestemming. Wil je daar aan meedoen? Laat het Margot dan alvast even weten zodat zij tijdig weet of er voldoende belangstelling is.toerzeilen@valkenklasse.nl 

PRINCENHOFWEEKEND - 16 & 17 SEPTEMBER GROU

In het 3e weekend van september (16 & 17 september) wordt het volgende Princenhofweekend gehouden, dat doen wij al sinds 2011!

Op zaterdag kun je twee mooie wedstrijden zeilen.

Aan het eind van de zaterdagmiddag houden we een borrel en gezamelijke maaltijd bij Hotel Oostergoo . Tim Ronde, de nieuwe voorzitter van de VAKO, biedt tijdens de steigerborrel de Stichting Valkenkring Grou een geldbedrag aan dat als legaat aan de VAKO is nagelaten door wijlen mevr. D. van Busschbach-Bruijnzeel (1924-2017). Haar zoon Murk zal hierbij tevens aanwezig zijn.  Dit bedrag zal ten behoeve komen als reserve voor het toekomstig onderhoud en behoud van Valk 4. Dat belooft een prachtig moment te worden !

Op zondag zeilen we de traditionele toertocht van Grou naar Hotel Princenhof in Eernewoude waar wij aanleggen voor de lunch en daarna zeilen we weer terug naar Grou voor een afsluitende borrel. 

Verdere informatie en aanmeldingsformulier volgt in de loop van de zomer.

Noteer het alvast in je agenda !

Hopelijk tot gauw, op of bij het water.

Oant Sjen yn Grou !


 

17/3/2023 : Kuiper Verzekeringen wordt per 1 april onze nieuwe verzekeraar én sponsor! Zij sponsoren de verzekeringspremie vanaf 1 april 2023 t/m 1/4/2025!

 


Valk 4 was te zien op watersportbeurs "Boot Holland" van 8 t/m 12 maart 2023


2022


Vanwege de slechte weersomstandigheden werd het Princenhofweekend 2022 op 17 en 18 sept. 2022 afgelast.

 

Op zondag 25 september 2022 werd alsnog de Princenhoftocht gezeild, met 7 Valken. 

 

Je kunt hieronder enige foto's bekijken. 


Zaterdag 10 sept 2022 werd de “Botary” gehouden: de jaarlijkse vaardag van Rotary Leek-Roden (Gr). Op diverse vaartuigen varen ca 33 mantelzorgers mee om hen eens in het zonnetje (en windje te zetten). Valk 4 voer ook mee met zeilliefhebbers.


14 juli 2022 was de zeildag van Rotary Heerenveen in het kader van het zomer jeugdkamp waarvoor 16 scholieren uit allerlei landen naar Friesland kwamen. We hebben met hen gezeild in 3 Valken, de 4, 70 en de 365. Prachtig rustig zeilweer op de wateren rond Grou.


6 juli 2022: prachtig zeilweer en gezeild met een dame van 67 die enorm van zeilen houdt maar al jaren evenwichtsproblemen heeft en het eigenlijk niet meer aandurfde. Aan boord stappen was al lastig. Het zeilen ging heel goed, zij kon zich goed vasthouden en ze wil graag in 2023 weer mee!


Valk 4 in het "Grou Magazine - 2022" . Download het hier


2021

27 september 2021: gezeild met twee Friese broers waarvan er één ook geheel blind is. Zij hadden geen idee wat ze moesten verwachten maar het zeilen ging erg goed en ze hebben er van genoten ! Zie foto's hieronder.


20 september 2021.

Foto's en filmpjes van het Princenhofweekend 2021 staan nu online. klik HIER

 

Tijdens de Princenhoftocht waren er twee gasten aan boord van Valk 4. Een passagier was geheel blind en werd begeleid door een goede vriend. Het was voor hun een prachtige belevenis waar ze enorm veel plezier aan hebben beleefd. zie foto's en video hieronder.


Valk 4 - opnieuw te water!

Met de afronding van de restauratie van Valk 4 is een bijzonder moment gekomen:  de tewaterlating op 26 juni 2021 van de herboren  “SNIP”. Deze restauratie is weer een ongelooflijk staaltje vakmanschap van Roelof Wester.

      (Foto: Insta: @fotostudio314, FB: Studio 314 Nienke Bruinsma, portret-fotografe, nienkebruinsma.nl)
Vrienden van Valk 4 !

 

De Valkenkring Grou is sinds 2 oktober 2020:  "Stichting Valkenkring Grou" !

Een van de bekendste Bruynzeelvalken met het illustere zeilnummer 4 dreigde te moeten worden gesloopt! 

De renovatie van Valk 4 "Snip" is veel kostbaarder dan de handelswaarde, hierdoor dreigde een mooi stuk "Varend Erfgoed" verdwijnen. 

Valk 4 is door de laatste eigenaar aan de Stichting Valkenkring Grou overgedragen zodat wij deze voor de toekomst kunnen behouden, gelukkig gaat dat lukken !

Wij hebben mooie doelstellingen met deze Valk. Wij zullen Valk 4 op verschillende manieren in gaan zetten door o.a.:

1. zeiltochtjes met schipper aan te bieden voor mensen die het echt nodig hebben en wij op de één of andere manier een  onvergetelijke zeildag kunnen aanbieden.   Er zijn veel mensen die extra aandacht en ontspanning nodig hebben, zeker nu in deze zware Corona-tijd, bijvoorbeeld in geval van:

- een burn-out, hoge stress- of PTSS klachten.

- een (lichte) geestelijke- of lichamelijke beperking.

- ziekte of hoge leeftijd waardoor hij of zij niet (meer) zelfstandig kan zeilen.

- een laatste levenswens die men in vervulling wil zien gaan door nog eens te gaan zeilen rond Grou en de Alde Feanen. Dit hebben wij in 2019 al eens verzorgd voor een 88-jarige inwoner van Grou, zie dit filmpje.

2. Valk 4 zal ingezet worden voor opstappers tijdens ons jaarlijkse Princenhofweekend.

4. deelname aan nautische evenementen die de zeilsport en het zeilen in de houten Valk kunnen bevorderen. 

 

. Zie de pagina  :  "Vrienden van Valk 4"

 en de video hieronder


KAJUITVALK GERED !

Het gebeurt met enige regelmaat dat we benaderd worden om een liefhebber te vinden die bereid is een restauratie uit te voeren. Dat was ook het geval met deze Bruynzeel Kajuitvalk, bouwnummer 49, uit 1940.

Op 12 september 2020 was de overdracht in Naarden.

De Valk van Roelof en Anabel werd overgedragen aan Siep en Daan. Zij gaan hier in de komende jaren mee aan de slag en daarmee wordt deze zeldzame boot gered van de kettingzaag en de container !

 

Meer informatie, zie KAJUITVALK pagina

Stichting Valkenkring Grou

Kamer van Koophandel nr. 80497810

RSIN 861692925

e-mail : info@valkenkringgrou.nl

 

IBAN : NL56 INGB 0007 6715 18

t.n.v. Stichting Valkenkring Grou 

wij werken nauw samen met de Valkenklasse Organisatie
wij werken nauw samen met de Valkenklasse Organisatie