Valken Princenhofweekend, wat is dat ?

Jaarlijks organiseren wij , al sinds 2011, een Valken-reunie waarbij zowel de toerzeilers als de wedstrijdzeilers aan hun trekken komen. Het is laagdrempelig, gezellig en bedoeld voor jong en oud. Iedereen met een houten Valk is welkom, een meetbrief is niet relevant. Kijk voor de afgelopen edities in het menu op de betreffende pagina, daar vindt je ook veel mooi beeldmateriaal en verslagen. Dit jaar wordt het gehouden op  20 en 21 september 2025.

De Princenhoftocht is op zaterdag 20 september.

Nadere info volgt. Wil je toegevoegd worden aan onze Whats App groep? Stuur dan een bericht aan 0653443020

Voor de volgende editie kijk je op de pagina Princenhofweekend 2025 

 

WAT IS DE PRINCENHOFTOCHT?

Een mooie aanleiding om even stil te staan bij de oorsprong van de Princenhoftocht en helderheid te scheppen over waar deze zijn oorsprong werkelijk vindt.

De Princenhoftocht – of beter gezegd, de Nationale Princenhoftocht – vindt zijn oorsprong bij de in 1941 opgerichte Dokkumer Zeilclub “De Watergeus”. Deze club organiseerde in 1943 de allereerste editie van deze tocht. Meer informatie hierover is te vinden op:
👉 https://www.dokkumerskutsje.nl/de-watergeus/

Er bestaat zelfs nog een prachtig programmaboekje van de editie van 1945, kort na de Bevrijding:
📖 Download het hier: https://www.dropbox.com/scl/fo/vmbn7tamblwoywc1j2vf1/ACjSEgKFfQZ0x9Y9VOrPVOI?rlkey=8ca1a3n5eyzpbr5ql1vot9dcv&st=6affjuk3&dl=0
🎥 En bekijk de filmbeelden: https://youtu.be/y8vD5_a00d0

In hetzelfde jaar, op 5 september 1943, vond ook de allereerste Valkenreünie plaats. Een groep Friese Valkenzeilers kwam samen in het vaargebied tussen Grouw en Earnewâld – om te zeilen, te kamperen, te eten, zingen, en te lachen. Een zorgeloze ontmoeting in moeilijke tijden. Ter herinnering werd een prachtig handgemaakt gedenkboek samengesteld, waarvan elke deelnemer een exemplaar kreeg. Er is zelfs een exemplaar verzonden naar Cees Bruynzeel jr., de geestelijk vader van de Valk.

De deelnemende Valken destijds waren: 3, 6, 21, 33, 34, 56, 93, 102, 121, 143 en 163. Het inmiddels bekende Valkenlied werd toen geschreven door H. Waringa.
📚 Het gedenkboek en foto's zijn hier te bekijken: https://www.valkenkringgrou.nl/valk-historie/valk-re%C3%BCnie-1943/

De Princenhoftocht – of zoals wij hem sinds 2011 noemen: het Princenhofweekend – wordt door de Valkenkring Grou georganiseerd als eerbetoon aan zowel de initiatiefnemers van de originele tochten (Dokkumer Zeilclub De Meeuwen) als aan de Valkenzeilers van die bijzondere eerste reünie in 1943.

Die reünie leidde uiteindelijk in 1947 tot de oprichting van de Friese Valkenclub Jacoba van Beieren, met Max Breuning als grote drijvende kracht. Deze hechte vriendenclub heeft enorm bijgedragen aan de groei van de Valkenklasse in Friesland, wat uiteindelijk weer de basis vormde voor de oprichting van de landelijke Valkenklasse Organisatie in 1967. De club Jacoba van Beieren werd pas in 1984 opgeheven, maar de herinnering blijft levend.
🔗 Lees en bekijk meer op: https://www.valkenkringgrou.nl/valkenclub-jacoba-van-beieren/

 

Tot slot: ons vertrekpunt is Grou en niet Earnewâld. De te varen route wordt per editie bepaald, mede afhankelijk van windrichting en drukte op het water – dat is nu immers heel anders dan in 1943. Wat echter altijd centraal staat: samen genieten, het samenzijn vieren, en met respect en waardering terugdenken aan al diegenen die ons zijn voorgegaan in hun liefde voor de Valk.

 

Valkenkring Grou 

 

e-mail : info@valkenkringgrou.nl

 

 

wij werken nauw samen met de Valkenklasse Organisatie
wij werken nauw samen met de Valkenklasse Organisatie